Ha az országban bármerre járunk, Békéscsabáról mindenkinek a Csabai kolbász jut elsőnek az eszébe. Sokan nem tudják, hogy igazából ez miért van, és hogy miben különbözik a csabai kolbász az összes többitől.

kolbász eredeti egyedi különleges békéscsaba csabai kolbász

 

Egyetlen anekdotát ismerünk a hírnevéről, viszont ez sincs alátámasztva.

Ez a történet szerint Bonaparte Napóleonnak köszönhetjük a mai csabai kolbászt. A napóleoni háborúk idején hiánycikknek számított a bors. Ez problémát jelentett a kolbász készítésében, hiszen ezzel fűszerezték. Ekkor találták ki a csabai készítők, hogy bors helyett paprikával fogják fűszerezni a kolbászt. Egy biztos, ha ez a történet nem is igaz, a csabaiak a mai napig nem használnak borsot a kolbász gyártása közben.

Az eredeti Csabai kolbászt hivatalosan csak olyan sertés húsából és szalonnájából lehet készíteni, amelyet Békéscsaba 40 km-es körzetében neveltek. Ezért elsősorban egy kifejezetten házi termékről beszélünk. A történetét sajnos senki sem tudja pontosan megmondani, hiszen nem gyártóhoz kötjük a hovatartozást, pont ellenkezőleg, ez a különlegessége, hogy apáról fiúra száll a kolbász receptje. Ez a folyamat már évszázadok óta ismétlődik, és ezért is mondhatjuk tradicionális terméknek.

kolbász eredeti egyedi különleges békéscsaba csabai kolbász

 A mai világban ugyan furcsa lehet, és egyesek számára biztosan elképzelhetetlen, de Békéscsabán a házak többségében a tyúkok mellett sertést is tartanak. Persze erre nincsen mindenkinek lehetősége, viszont nagyon sok ház tart eladásra szánt malacot, amelyben benne van az egész évi, akár több évi munkájuk is, hogy „jó minőségű” sertéshúst és szalonnát kapjunk. Sőt, külön malacpiac is létezik nálunk, gyakran még a határon túli románok is átjönnek csak azért, hogy Békéscsabán vásároljanak malacot. Sok helyen előfordul, hogy elkövetik azt a hibát, hogy gyorsan szeretnék felhizlalni a malacot, hogy minél előbb el tudják adni, ez azonban nem túl jó módszer, hiszen sokkal vastagabb szalonnája lesz, és kevesebb húsa. Ez azt eredményezi, ha kolbásznak szánjuk a malacot, akkor túl zsíros lesz.

Még ma is élő hagyománynak számít a disznóvágás. Ilyenkor a család összes tagja összegyűlik, és együtt dolgozik mindenki. Rengeteg előmunka is szükséges egy ilyen eseményhez. Általában a már nagy (de legalább közepes) méretű malacokat vágjuk le, így a sok húshoz rengeteg belet kell mosni, és rengeteg fokhagymát kell megpucolni. Disznótorkor hagyomány, hogy a megölt disznó vérét esszük reggelire hagymával, ebédre (de inkább vacsorára) pedig savanyú levest, sült kolbászt, hurkát, és húst. A férfiak feladata általában hogy elkészítsék a kolbászt, összevágják a húst, a nők pedig szorgosan csomagolják ezeket a dolgokat.  

kolbász eredeti egyedi különleges békéscsaba csabai kolbász

Mitől annyira különleges ez a kolbász?

A válasz igazából egyszerű. A lényeg abban rejlik, hogy sokkal erőteljesebben fűszerezzük, sokkal több paprikát teszünk a kolbászba, mint bárhol máshol az országban vagy a világban. Ehhez természetesen muszáj kiváló minőséggel dolgozni, hogy kiadja minden olyan tulajdonságát (zamatosság, csípősség, szín), amit egy csabai kolbásznak tartalmaznia kell. A paprikán kívül sót, fokhagymát és köménymagot is használunk a kolbász ízesítésére, borsot viszont egyáltalán nem. Az eredeti receptet senki sem ismeri, hiszen ahágy ház annyi szokás. Mindenki a saját íze kedvére fűszerezi, viszont minden családban van egy, már rég bevált fűszerezési módszer, amit apáink is az apáiktól tanultak, és ezt még generációkon át is sorolhatnám.