2017. október 19-22 között rendezték meg Békéscsabán a 21. Csabai Kolbászfesztivál és Csülökparádét. A szervezők idén is színes programokkal várták az odalátogatókat, de vajon megéri ellátogatni erre a ma már hatalmasra nőtt fesztiválra?

kolbászfesztivál Békéscsaba kolbász disznótoros

 

Minden évben Békéscsabán a Sportcsarnokban, és annak udvarán tartják meg a fesztivált. A csarnokon kívül még két sátrat állítanak fel, és egy szabadtéri színpadot a koncertek helyszíneinek. A sátrak egymás mellett vannak, így ha kimegyünk a sátrakból az ételes standokhoz sajnos az összes koncertet halljuk, és ez elég idegesítő. A szabadtéri színpad mellett, és a bejáratnál is körhintákat helyeznek el.

kolbászfesztivál Békéscsaba kolbász disznótoros
10 évvel ezelőtt még "csak" ekkora területen rendezték meg a fesztivált

Rengeteg ételstand helyezkedik el a fesztivál területén, Szinte mindegyiknél különféle disznótoros ételeket árulnak a sültkolbászon át a tepertőig és a cigánkáig. Természetesen aki nem szereti ezeket az ételeket, az is talál magának megfelelő helyet, hiszen a hagyományos ételek is megtalálhatóak, mint például a rántott hús. A főtt ételeken kívül rengeteg édességet, kürtőskalácsot, sőt, zsíroskenyeret is árulnak. Ami az italokat illeti a legtöbb helyen csak pálinkát árulnak, de persze üdítőt és más fajta röviditalt is tudunk vásárolni. Ez mind sajnos arany áron. Úgy gondolom, hogy kicsit kihasználják a turistákat, hiszen a kolbászfesztivál ideje alatt a városban rengeteg más nagyvárosból érkezők vannak, és amit még megfigyeltem, hogy egyre több külföldi ember is ellátogat ide! Ők mind általában azért jönnek, hogy megkóstolják a híres csabai kolbászt.

Talán a legnépszerűbb és legjobb programnak a kolbászgyúró versenyeket mondanám. Minden nap rendeznek versenyt, aminek estére meg is lesz az eredménye. A nevezési díjak elég drágának tűnhetnek, viszont ez tartalmazza a csapat tagjainak a belépőjét, a kolbászhúst, a töltéshez való belet, és a gyúróasztalt. Ez a program általában összehozza a barátokat, családokat, és mindenki remekül szórakozik még azok is, akik csak kísérőként mennek ki a fesztiválra.

kolbászfesztivál Békéscsaba kolbász disznótoros

Amit még jó dolognak tartok, hogy egyik nap sem felejtik el a szervezők, hogy bizony kisgyerekes családok is szívesen kilátogatnak a fesztiválra. Játszóházzal és koncertekkel várják őket, így számukra is megvan a megfelelő program.

kolbászfesztivál Békéscsaba kolbász disznótoros

Ha összességébe nézzük a fesztivált, tök jó családi programnak javasolnám, viszont érdemesebb napközben kilátogatni, és az esti koncertig maradni. Utána már sajnos többnyire részeg fiatalokkal találkozhatunk, és a fellépők is inkább DJ-k, mint énekesek. Nyílván ha valaki jobban szereti ezt a fajta zenét, az mindenképp látogasson el a kedvenc DJ-jének a fellépésére, mert ezektől függetlenül bárki jól érezheti magát, főleg ha azt hallgatja, akit szeret.

Egy utolsó tanácsként megemlíteném még az autós közlekedőknek, hogy ha nem muszáj, inkább ne autóval érkezzenek, Ugyan a fesztivál területe nagy, a parkolókra viszont annál kevesebb helyet hagytak. A nagy érdeklődés miatt rengeteg parkolóhelyre lenne szükség, amit nem igazán lehet kivitelezni, hiszen a környező utcák sem olyan szélesek, hogy túl sok autó elférjen.

Aki eddig még nem járt itt, annak a figyelmébe ajánlom, hogy a szervezők már készülnek a 22. Csabai Kolbászfesztiválra, amit 2018. október 19-22 között tartanak Békéscsabán.

A fesztiválról bővebb információkat és képeket a  fesztivál honlapján találhattok! 

kolbászfesztivál Békéscsaba kolbász disznótoros