Az egyik legkönnyebb és legfinomabb ételnek mondanám a gyrost. Sokan úgy emlegetik, mint a legfinomabb görög étel. Azon kívül, hogy nagyon finom, az elkészítése is egyszerű. De vajon tudjátok, hogy ténylegesen görög ételről beszélhetünk, vagy sem?

 

Mit jelent az, hogy gyros és honnan ered?

A gyros szó görögül annyit jelent, hogy forog, forgó. Ez a szó tulajdonképpen arra utal, amit az utcai árusoknál is láthatunk. A húst feltornyozzák, és lassan forgatva átsütik. A különlegesség az az, hogy ez a görög szó egy az egyben a török ’döner’ szó fordítása, aminek a jelentése ugyan az, mint a ’gyros’ szónak. Tulajdonképpen a döner került át Görögországba, mint étel, azonban ezt egy kicsit megváltoztatták a görögök, és így lett belőle gyros. Bármennyire is görög nemzeti ételnek hittük, egy cseppet sem az.

A döner általában marhából vagy borjúból készül, míg a görögös változat sertésből, és néha csirkéből vagy borjúból, és szinte mindig tzatziki salátával és sült krumplival tálalják.

Most már talán érthető az is, hogy amit mi Magyarországon eszünk gyrost, az egyáltalán nem az. Elsősorban azért, mert nem csak a dönert, de a gyrost is törökök árulják hazánkban, ami azt jelenti, hogy sem a tzatziki szószt nem úgy készítik, mint a görögök, de ráadásul még a hús sem a görögös fűszerezést kapja, hanem a törökös változatot.

Gyros fűszerkeverék házilag:

  • - 2,5 ek. só
  • - 1 ek. pirospaprika
  • - 2 tk. őrölt bors
  • - 1 ek. petrezselyem (aprítva vagy szárítva)
  • - 2 gerezd fokhagyma (vagy 2 tk. fokhagymapor)
  • - 1 ek. oregano
  • - 2 tk. kakukkfű
  • - ízlés szerint, de nem kötelező: őrölt kömény, őrölt szerecsendió

Tzatziki szósz:

  • - 500 g joghurt
  • - 250 g uborka (lereszelve, nedvétől kifacsarva)
  • - 2 gerezd fokhagyma (tört)
  • - 1 ek. olívaolaj
  • - 1 ek. fehérborecet
  • - só ízlés szerint
  • - fehérbors ízlés szerint