Október 13-15 között már 5. alkalommal rendezik meg a Kürtőskalács Fesztivált a Gesztenyés-kertben. Na de mégis mi az a kürtőskalács, és mire számíthatunk a fesztivál idején?

kürtőskalács fesztivál Budapest édesség

 

A kürtőskalács egy olyan süteményféleség, amit székely, magyar és erdélyi területeken mondhatunk tradícionálisnak, de ezek közül is leginkább Székelyföldön. Eleinte ünnepi alkalmakra készítették, ma viszont már teljesen hétköznapi édességnek számít.

Miért jött létre a fesztivál?

A Kürtőskalács Fesztivál elsődleges célja, hogy népszerűsítse a különféle ízű és fajtájú kürtőskalácsokat, ezért egyfajta hagyományörző gasztroeseménynek is mondhatjuk a fesztivált. Ezen kívül szeretné megismertetni a magyar és külföldi emberekkel egyaránt az eredeti erdélyi-magyar faszénparázson sült édesség receptjét. Ezzel együtt továbbítani szeretné a tradíciót, hogy a külföldi embereknek ne csak a gulyás jusson eszükbe Magyarországról, és a 2015 óta hungarikummá vált sütemény minden csínját-bínját is megtanulhatjuk.

kürtőskalács fesztivál Budapest édesség

A fesztivál az előző évekhez hasonlóan idén is ingyenes lesz, és a budai Gesztenyés-kert területén tartják meg. A rendezvény szervezői különféle programokkal és koncertekkel kedveskednek az odalátogatóknak a több, mint 200 fajta kürtőskalács bemutatásán kívül, amikért természetesen majd fizetni kell.

A fesztiválnak több helyszíne, és programja lesz két színpaddal. 

A Gyerekligetet idén is megalkotják, ahol interaktív játékok lesznek a gyerekek számára, és itt lesz található a Csináld magad! stand is, ahol mindenki kiprobálhatja, hogy hogyan kell kürtőskalácsot készíteni. Nem kell megijedni, hiszen egy kis segítség is lesz ott, így biztosan senki nem tudja elrontani a készítés folyamatát.

A Faszénen Sült Ételek Udvarát idén nagyobb területen, kibővítve terveztek meg, és itt lesz elhelyezve a kisszínpad is, amelyen grill bemutatók és utca zenei előadásokat fogunk látni.

További információt és a program részletes leírását a http://www.kurtoskalacsfesztival.hu/ oldalon találjátok meg!