Olaszország... Az első dolog ami eszünkbe jut, az talán a forró nyár és kikapcsolódás az olasz riviérán. De ez ennél sokkal több! Azon kívül, hogy gyönyörű, és turisztikailag kedvelt városai vannak, amik nem a tengerparton helyezkednek el, nagyon sok ízletes ételt is köszönhetünk az olaszoknak. Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné a pizzát, ezért úgy gondoltam hasznos lehet, ha kicsit megismerjük hogy hol, és hogyan készült az első pizza.

pizza olasz Olaszország Napoli eredet recept energia pizza egészség

 

Sokan azt gondoljátok, hogy a pizzát valószínűleg az olasz Pisa nevű városba készítettek először , hiszem mi másért lenne hasonló a nevük, ha nem azért, mert onnan származik. Ez sajnos téves, ugyanis a pizza neve a latin eredetű "pincere" (jelentése: összegyúrni) szóból származik. Az étel első elkészítéséhez pedig két történetet is kötnek.

Az első Raffaele Esposito nevéhez fűződik, aki egy nápolyi sütödében dolgozott az 1880as évek környékén és különleges pizzát készített az olasz királyi házaspárnak. A feltét olasz színekben pompázott (zöld: bazsalikom, fehér: mozzarella, piros: paradicsom) és a királyné után kapta a nevét: Margherita.       (A pizza története)

A második egy legenda, mely szerint egyik éjszaka, egy olasz kis falu egyik házának ablakán kopogtatott egy szegény vándor fiú. A gazdasszonyon kívül senki sem volt otthon, és ő is éppen kenyeret dagasztott. Akkoriban még szokás volt, hogy az emberek megvendégelik egymást, még az idegeneket is, viszont szegény asszonynak semmi étele nem volt otthon pár zöldségen kívül, hiszem még a kenyér tésztája is éppen kelt. Ezután eszébe jutott a megoldás, lecsípett egy darabot a kenyér tésztájából, kinyújtotta, feltétként zöldséget pakolt rá, és megsütötte. (A pizza legendája)

pizza olasz Olaszország Napoli eredet recept energia pizza egészség
Margherita pizza

Akkoriban még tejföllel készítették a pizzákat, mert még nem ismerték a paradicsomot, később pedig mérgezőnek hitték. A 18. század idején terjedt el és akkor alakult ki az úgynevezett modern pizza is.

Mitől mondják sokan az olasz pizzát a legfinomabbnak?

Nagyon sok helyen kóstoltam már pizzát, viszont mindig arra kell rájönnöm, hogy Olaszországban készítik a legfinomabb pizzát. A tésztája sokkal lágyabb, mint az itthoni receptekből készített tésztáké. Sokkal egyszerűbb vele dolgozni, mert nem szakad, és nem ragad. (Ezt onnan tudom egyébként, hogy amikor Olaszországban nyaraltam, elengedhetetlen volt, hogy egyek eredeti olasz pizzát. Sok helyen a szemünk előtt nyújtják a tésztát, és készítik el a pizzát, ezt több alkalommal is végignéztem, és volt szerencsém egy kis darabot meg is tapintani az állaga miatt. ) A tésztát mindig papír vékonyra nyújtják. és ami érdekes, hogy mégis lehet érezni a tészta ízét. Az itthoniakkal ellentétben, parázson sütik, kemencében, ami egy kicsit füstösebb ízt is ad a pizzának. Sajnos otthon ez nem igazán megvalósítható, viszont a nívós pizzériákban úgy gondolom, hogy érdemes lenne hasonlóképpen sütni ezt az ételt.

Az alapanyagok minőségén is sokminden múlik, hiszen például a sonkák, amiket a pizzára tesznek Olaszországban, általálban érlelt, nyers sonkák. Ettől a különös bánásmódtól lesz a sonkának teljesen más íze az itthoni sonkák ízéhez képest. 

Végül pedig édesanyám pizzareceptjét szeretném megosztani veletek:

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 500 ml langyos víz
  • cukor
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. A lisztet és a sót (kb 1 tk., de ez ízlés szerint változhat) összekeverjük.
  2. 500 ml lanyos vízbe elkeverjük a cukrot (kb fél tk.) és belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. Megvárjuk, amég a vízbe felfut az élesztő, ha ez megtörtént, összegyúrjük a liszttel és az olívaolajjal.
  4. Ha még ragad, egy kevés lisztet adjunk hozzá.
  5. Az összegyúrt tészta tetejére kevés lisztet szórunk, és letakarva, meleg helyen kb 1 órát pihentetjük.
  6. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és nyújtsuk ki a tésztát.

Tipp: Ha sűrített paradicsomot kenünk a tésztára, akkor érdemes megszórni bazsalikommal és oregánóval is. A feltétek szabadon választhatóak, mindenki a saját ízlése alapján készítheti el a pizzát. Sütőben 200 fokon süssük 15 percig, utána 220 fokon addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

pizza olasz Olaszország Napoli eredet recept energia pizza egészség

Az egészséges életmód kedvelőivel szeretnék megosztani még egy pizzareceptet, ami különleges, mert ennek a pizzának az alapja búza- és gluténmentes, tápanyagokban gazdag, tele van rosttal és fehérjével.

Hozzávalók 1 pizzához:

Pizza alap

  • 4 púpozott kanál hajdinaliszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 ml víz
  • 1 ek. friss rozmaring
  • 1 tk. oregánó
  • ½ teáskanál só
  • 5 ek. chiamag

Szósz

  • 1 marék kb. 12 db koktélparadicsom
  • 3 púpozott ek. paradicsomszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kevés rozmaring vagy bazsalikom apróra vágva
  • 2 ek. étkezési élesztőpehely
  • néhány csepp olívaolaj
  • 1 csipet só

Feltét

Évszaknak megfelelően válassz friss zöldségeket (hagyma, cukkini, brokkoli, padlizsán, gomba, olívabogyó, aszalt paradicsom

Elkészítés

Melegítsd elő 175 Celsius - fokra.

Villával vagy kézi habverővel keverd össze a pizzaalap összes hozzávalóját: ahogy a chiamagok elkezdik felszívni a vizet, sűrű masszát kapsz. Ha úgy érzed, hogy még töményebbnek kellene lennie a tésztának, tegyél hozzá egy kis hajdinalisztet - de előtte adj neki néhány percet, mert lehet, hogy mégis besűrűsödik. Bélelj ki egy kerek, 28 cm átmérőjű formát sütőpapírral, és vékonyan kend be a papírt olívaolajjal. Öntsd bele a sűrű tésztát, és egyengesd el, egy kanál hátával. Egy picivel kevesebb, mint 1 cm-es vastagságnak kell lennie. Süsd 40-45 percig.

Közben a konyhai robotgépben pürésítsd a szósz hozzávalóit, amég teljesen sima, sűrű nem lesz. (Ha túl sűrűnek tűnik, adhatsz hozzá egy kis vizet vagy olívaolajat.)

Terítsd szét a szószt az elősütött pizzaalapon, majd tedd rá a választott feltételeket, locsold meg az egészet egy kevés olívaolajjal, és süsd még 5-10 percig (amég a zöldségek teljesen meg nem puhulnak).

Forrás: Bear Grylls: A te életed, egyél érte c. könyve