Ha valaki sokat mozog a konyhában, akár szeret is főzni, úgy gondolom, hogy van pár olyan trükk, amit mindenkinek ismernie kell. Ezek a praktikák sokszor megkönnyítik a mindennapjainkat, vagy megoldást ad azokara a dolgokra, amelyekkel eddig küszködtünk. Az 5 kedvenc trükkömet szeretném nektek bemutatni:

trükk praktika tisztítás szagtalanítás égés

 

1. A vágódeszka. Ha hagymát vágunk rajta, akkor átveszi annak a szagát, és ez sajnos többszöri sikálás után sem jön le róla. Ez ellen úgy tudunk tenni, ha citromlé és só keverékével átdörzsöljük a nedves deszkát, majd leöblítjük.

trükk praktika tisztítás szagtalanítás égés

2. Mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül túlsózta az ételt. Ilyenkor javítani próbálunk rajta, például leveseknél hozzáadunk egy kis vizet, de ez nem a legjobb megoldás. A forrásban lévő ételhez daraboljunk krumplit, főzzük puhára, majd szedjük ki az ételből. A krumpli magába szívja a sót.

3. Mindennapi probléma közé sorolnám a hűtőt is! Néha elfelejtjük letakarni az ételt, vagy csak becsomagolatlanul tesszük el a már megvágott zöldségeket. Ezek elég kellemetlen szagokat tudnak előidézni. A legjobb trükk erre, ha kávézaccot tárolunk a hűtőben, ez pedig eltünteti a kellemetlen szagokat.

4. Néha főzés közben nézzük a kedvenc filmünket/sorozatunkat, vagy csak kapunk egy telefonhívást. Ezek könnyen elterelik a figyelmünket, és hosszabb időre otthagyjuk az ételt a gáztűzhelyen főni, mint kéne. A serpenyőnkbe égett étel akár tönkre is tudja tenni azt, ha nem bírjuk leszedni róla az égést. Erre a legjobb megoldás, ha megszórjuk sóval a leégett ételmaradékot, majd egy kis hideg vizet engedünk rá, és állni hagyjuk. A só fellazítja a maradékot, az edényünk pedig újra használható lesz. :)

trükk praktika tisztítás szagtalanítás égés

5. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy kesztyű nélkül fogta meg véletlen a forró edényt, vagy kifröcskölt a serpenyőből az olaj. Ezek az égések nagyon tudnak fájni, akár fel is hólyagosodhatnak. Ha sóba mártjuk az égett részt, ezt könnyedén elkerülhetjük.

Ti mit gondoltok, mi volt a leghasznosabb trükk, amit a nagyitól tanultatok?