Nagymamám egyik krémlevesének receptjét szeretném megosztani veletek, ami tökéletesen passzol a hideg estékhez.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma (kb 12-15 gerezd)
- 1 tk. citromlé
- 1 ek. olivaolaj
- 1 ek. vaj
- 1 csapott ek. liszt
- 200ml főzőtejszín
- 7,5 dl húsleves alaplé
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 marék reszelt füstöltsajt
Elkészítés:
- Egy edényben olvaszd fel a vajat, és add hozzá az olivaolajat.
- Kis lángond párold puhára az aprított vöröshagymát, majd sózd meg!
- Ha megpuhult, add hozzá a szeletekre vágott fokhagymát. (2 gerezdet tegyél félre lereszelve)
- Kb. 5 perc párolás után szórd rá a lisztet, és keverd el jó alaposan.
- Ha ez kész, öntsd fel az alaplével és a tejszínnel, majd ízesítsd sóval, borssal, ízlés szerint kakukkfűvel vagy más fűszerekkel is lehet.
- Alacsony lángon 15-20 percig főzd, majd botmixerrel turmixold le a levest!
- Ezután helyezd vissza a tűzhelyre, és reszelj bele egy kis szerecsendiót!
- Végül add hozzá a citromlevet, a füstölt sajtot, és a maradék reszelt fokhagymát!
- Főzd további 3-5 percig és pirított kenyérkockákkal tálald!
Tipp: ha extra tálalást szeretnél, kibelezett cipóban mutat a legjobban, díszítésként pedig fűszerrel, vagy pirított hagymával is megszórhatod!