Nagymamám egyik krémlevesének receptjét szeretném megosztani veletek, ami tökéletesen passzol a hideg estékhez.

leves fokhagyma krémleves

 

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma (kb 12-15 gerezd)
  • 1 tk. citromlé
  • 1 ek. olivaolaj
  • 1 ek. vaj
  • 1 csapott ek. liszt
  • 200ml főzőtejszín
  • 7,5 dl húsleves alaplé
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 marék reszelt füstöltsajt

Elkészítés:

  1. Egy edényben olvaszd fel a vajat, és add hozzá az olivaolajat.
  2. Kis lángond párold puhára az aprított vöröshagymát, majd sózd meg!
  3. Ha megpuhult, add hozzá a szeletekre vágott fokhagymát. (2 gerezdet tegyél félre lereszelve)
  4. Kb. 5 perc párolás után szórd rá a lisztet, és keverd el jó alaposan.
  5. Ha ez kész, öntsd fel az alaplével és a tejszínnel, majd ízesítsd sóval, borssal, ízlés szerint kakukkfűvel vagy más fűszerekkel is lehet.
  6. Alacsony lángon 15-20 percig főzd, majd botmixerrel turmixold le a levest!
  7. Ezután helyezd vissza a tűzhelyre, és reszelj bele egy kis szerecsendiót!
  8. Végül add hozzá a citromlevet, a füstölt sajtot, és a maradék reszelt fokhagymát!
  9. Főzd további 3-5 percig és pirított kenyérkockákkal tálald!

Tipp: ha extra tálalást szeretnél, kibelezett cipóban mutat a legjobban, díszítésként pedig fűszerrel, vagy pirított hagymával is megszórhatod!

leves fokhagyma krémleves